Uit het dagboek van Tante Lucie

Uit het dagboek van Tante Lucie van Renée Van Hekken is een verzameling verhalen uit haar jeugdjaren in Merksem én verhalen uit de volkswijk in Ekeren waar ze sinds enkele jaren woont. Dat ze die twee samenbrengt in één bundel is niet zo vreemd: de volkswijk in Ekeren vertoont immers veel overeenkomsten met de wijk waar ze tot haar negende opgroeide.
Al flanerend door de straten komen enerzijds de herinneringen aan een afgesloten tijdperk terug en anderzijds mijmert ze over het heden, haar leven in het gezelschap van boeken, schilderijen, haar levensgezel de schilder (die een mooie ode krijgt toegedicht in Entr’acte) en de poes. In de late septemberdagen schijnen de schimmen van het verleden kleiner te zijn geworden. Tijd om het verleden te herbekijken. Een melancholische terugblik op wat definitief voorbij is en wat er rest: Het onsamenhangende van dit bestaan, of de pijn van het zijn?
Dit is niet alleen een ode aan Tante Lucie, die pianolerares was, maar evenzeer aan allerhande opmerkelijke volkse figuren, omdat in een volkswijk verbondenheid overheerst gebaseerd op overleven. Zo zijn er onder anderen de flaneur en Peerke, ook wel ’t Stropke genoemd omdat hij van Gent afkomstig is, een wat raadselachtige man die elke dag steevast om elf uur het café op de markt binnenstapt, met een onafscheidelijk kazakske onder de arm - naar het nut hiervan kan alleen maar geraden worden - om er rond een uur of drie weer buiten te stappen, enigszins zwalpend weliswaar. Hij blijkt op z’n negentigste ook nog een - zacht uitgedrukt - gezonde belangstelling voor seks te hebben. Ik kijk hier inmiddels van niets meer op. Leven en laten leven.
De neef van de schrijfster, Nic Van Bruggen, wordt herdacht in twee teksten. Hij was dichter, kunstcriticus, sportjournalist, reclametekstschrijver, beeldend kunstenaar en samen met Patrick Conrad oprichter van het collectief Pink Poets. Hij loodste mij vanaf mijn vijf jaar het literaire en artistieke Antwerpse wereldje binnen en liet mij niet meer los. Ik heb hem nu losgelaten. Maar in mijn herinnering razen we nog altijd met z’n tweeën in z’n prachtige sportwagens doorheen Antwerpen, Merksem en Schoten...
Dat er ook rozen in deze bundel voorkomen, rozen om te zoenen, en om te overleven, zal niemand die vertrouwd is met het werk van Renée verbazen. Rozen in november, met de weerkerende regel Als de zomer sterft, dan denk ik aan je, is een van de ontroerendste teksten uit de bundel.
In onze tegenwoordige tijd, waar schoonheid en zachtheid nog maar met een vergrootglas terug te vinden zijn, wou de schrijfster een eerbetoon bieden aan de kleine, mooie dingen van het leven. Uit het dagboek van Tante Lucie is een bundel hartverwarmende, poëtische, gesprokkelde verhalen die  een mooi en verrassend evenwicht bieden tussen momenten van bezinning op het verleden en een engagement voor de volksbuurt waar ze een nieuwe thuishaven heeft gevonden.

Uit het dagboek van Tante Lucie, literair dagboek, Renée Van Hekken, Uitgeverij Walden II kunstatelier Ekeren (Antwerpen), 2017.


(Roger Nupie)